Pirinç
Pirinç veya çeltik, buğdaygiller (Poaceae) familyasından mısır ve buğdaydan sonra en fazla ekimi yapılan otsu bir bitki türü. Dünya nüfusunun yarısından fazlası için beslenmede büyük bir önem taşır. En çok Muson Asyası'nda yetişir.
Pirinç Tipleri
Uzun taneli pirinç: Uzunluğu eninin 4 veya 5 katı olan uzun ve ince taneler. Pişirildiğinde tane tane, hafif ve yumuşak olur.
Orta taneli pirinç: Uzunluğu eninin 2 veya 3 katı olan, uzun taneli pirinçten daha kısa ve geniş taneler. Pişirilmiş taneler daha nemli ve yumuşak olur ve uzun taneli pirince göre birbirine yapışma eğilimi daha fazladır.
Kısa taneli pirinç: Kısa, tombul, hemen hemen yuvarlak olan tanelerdir.
Aromatik pirinç: Kavrulmuş fındık veya patlamış mısıra benzer bir doğal aroması ve tadı vardır. En yaygın yerli aromatik pirinçler basmati, jasmine ve della 'dır.
Tatlı pirinç: Kısa, tombul, opak taneli pirinç. Pişirildiğinde pirinç şeklini kaybeder ve çok yapışkan ve glütenli olur.
Besin Değerleri (100 gr.)
Kolesterol | 0 |
Kalori | 360cal |
Protein | 6,7 gr. |
Yağ | 0,7 gr. |
Karbonhidrat | 78,9 gr. |
Kalsiyum | 10 mg. |
Demir | 0,9 mg. |
VitaminB1 | 0,08 mg. |
VitaminB2 | 0,03 mg. |
Niasin | 1,6 mg. |
Faydaları
• Yüksek tansiyonu düşürür.
• Vücuda enerji verir ve vücudu kuvvetlendirir. Doyurucudur.
• Pirinç, böbrek taşı oluşumunu önler.
• Pirinç, içerdiği maddelerle bedenin kansere yakalanması rizikosunu azaltır.
• Pirincin lapa olarak yenilmesi, yüzyıllardır geleneksel olarak diyarenin giderilmesinde kullanılagelmektedir.
Çeşitleri
Gönen Baldo Pirinç, Lüx Baldo Pirinç, Osmancık Pirinç, Pilavlık Pirinç, Kırık Pirinç