Nohut
Nohut sadece bir yıl büyüyen, tohumla çoğalan, Türkiye'de boyu 50 santimetreye varan bir bitkidir. Tohumlar bazen bej, bazen daha koyu renk ve hatta siyah olur.
Nohut yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Anadolu'da kıraç alanlarda yetiştirilir. Su kıtlığına iyi dayanır ve toprak kalitesine pek önem vermez. Hava yeterince sıcak olmazsa hasılat kötü olur.
Yaprakları 5 – 15 mm büyüklüğünde ve tomurcukları 30mm'ye kadar uzayabilir. Tohumları kurumadan yeşil olarak da yenebilir. Kurutulmuş nohut birçok yemekte kullanılır.
Nohut bugün genelde kuru halde ya da konserve olarak satılır. Kuru nohutları yemek için kullanmadan evvel 12-24 saat suyun içinde bırakmak gerek. Nohut yemeğinin hafif gaz yapıcı bir etkisi vardır. Kış mevsiminin uzun geçtiği bölgelerde kırsal kesimde çok kullanılır. Etli nohut yemeğinin yanı sıra değişik yemeklerde de kullanılır. Çok besleyici özelliği vardır. Türkiye'de ve yakın doğunun diğer ülkelerinde nohut kavrularak leblebi yapılır. Nohut özellikle Arap mutfağında çok kullanılır. Ezilmiş nohutlardan ve tahinden humus yapılır.
En çok üretildiği ülkeler Türkiye, Kuzey Afrika, Meksika, Hindistan, Pakistan ve İspanya 'dır.
Besin Değerleri (100 gr.)
Kolesterol | 0 |
Kalori | 357 cal. |
Protein | 19,2 gr. |
Yağ | 6,2 gr. |
Karbonhidrat | 56,7 gr. |
Kalsiyum | 150 mg. |
Demir | 7,3 mg. |
Faydaları
• Vücudu kuvvetlendirir.
• Anne sütün¸ arttırır.
• Bol idrar söktürür; vücuttaki üre asidini, ürat tuzlarını, fazla yemek tuzunu idrarla dışarı atar.
• Bol fosfor, B vitaminleri ile beyni ve sinirleri dinlendirir, tamirini ve normal çalışmalarını sağlar.
• Bedenen ve zihnen çalışanlara çok fayda verir.
• Mideyi kuvvetlendirir ve iştah açar.
Çeşitleri
Beyaz Nohut(9mm/10mm/12mm), Koçbaşı Nohut(8mm/9mm/10mm), İthal Nohut (Meksika-Hindistan)