Nişasta
Nişasta, farin veya amidon, suda çözünmeyen, kompleks bir karbonhidrat. Bitkiler tarafından fazla glikozu depolamak için kullanılır. Endüstride tutkal, kâğıt ve tekstil yapımında kullanılır. Gıda sanayisinde kıvamlandırıcı, yemek yapımında sıvıları koyulaştırmakta kullanılır. Çoğunlukla tahıllardan ve patatesten elde edilen tatsız ve kokusuz bir tozdur.
Nişasta, bitkilerde meyve, tohum, kök gövdesi (rizom) ve yumru köklerde bulunur. Türkiye'de nişastanın başlıca kaynakları buğday, pirinç, patates ve mısırdır. Ekmek önemli bir nişasta kaynağı olup buğdaydan hazırlanır. Yemeklik baklagiller de (bakla, mercimek, bezelye, nohut) nişasta bakımından zengindir.
Dünyada yaygınca kullanılan nişasta kaynakları arasında arrakaça, mısır, karabuğday, muz, arpa, manyok, konjak, kudzu, oka, sago, kocadarı (sorgum), taro, Hint yerelması ve tatlı patates sayılabilir.
Nişasta işlenmiş gıdalarda sıkça kullanılan bir katkı maddesidir. Nişasta önceden pişirilip puding tipi gıdalara koyulaştırıcı olarak katılır (agar, pektin, jelatin ve carrageenan da aynı amaçla kullanılır).
Besin Değerleri (100 gr.)
Protein | 0,3 |
Karbonhidrat | 87,6 |
Yağ | --- |
Kolesterol | --- |
Kalori | 362 |
Kalsiyum | --- |
Faydaları
İyi bir besin olan nişasta iltihapları giderir. Lapa haline getirilip cilde sürülürse cilt hastalıklarında kaşıntıyı keser ve göğüs hastalıklarına da iyi gelir. Banyo suyuna karıştırılırsa cildi yumuşatır. Güzellik maskelerinde de kullanılır. Badem yağı ile birlikte yenirse öksürüğü keser, göğüs ağrılarını hafifletir. Sesi açar. Bağırsak ağrılarına da iyi gelir.
Çeşitleri
Mısır Nişastası, Buğday Nişastası