İrmik
İrmik durum buğdayının öğütülüp elenmesiyle elde edilen bir besin maddesidir. İrmik tanecikleri 125-140 mikrometre büyüklüğünde, sarı renkte, parlak ve köşelidir. Irmik yapımında genellikle sert buğday kullanılır.
İrmik besin değeri yüksek olan bir yiyecektir. % 73 oranında karbonhidrat içerir. 100 gram irmik içinde yaklaşık 360 kcal enerji vardır. İrmik makarnanın ana maddesidir. Ayrıca Türkiye, Yunanistan, İran, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerde yapılan İrmik helvası ve Arabistan'da yapılan Sütlü İrmik Tatlısı tatlı olarak tüketilir.
Besin Değerleri (100 gr.)
Kolesterol | 0 |
Kalori | 350 cal. |
Protein | 9,56 gr. |
Karbonhidrat | 6 gr. |
Yağ | 0,79 gr. |
Kalsiyum | 17 mg. |
Demir | 1 mg. |
VitaminB1 | 0,40 mg. |
VitaminB2 | 0,04 mg. |
Niasin | 4,3 mg. |
Faydaları
- İrmik besin değeri yüksek olan bir yiyecektir. % 73 oranında karbonhidrat içerir.
- İrmik hazmı bakımından da daha iyidir. Glisemik indeksi düşük olduğu için kan tarafından çok yavaş absorbe edilir. Bu özelliği dolayısı ile kan şekerini dengelemek isteyenler diyet yapanlar için özellikle önerilir.
- Yavaş sindirim ve emilim kan şekerinin hızlı dalgalanmaları önlemeye yardımcı olur.
Çeşitleri
3, 2, 0 no İrmik