Fasülye
Fasulye (Phaseolus vulgaris), baklagiller (Fabaceae) familyasının Phaseolus cinsinden Orta Amerika menşeli, bir yılda yetişen otsu bir bitki türüdür.
Boğumlu gövdesinde tüylü ve yeşil renkli bileşik yaprakları bulunur. Yaprakların koltuğundan salkımlar hâlinde çıkan kelebeksi çiçekler beyaz, pembe ya da mor renklidir. Dik çalı biçiminde (yüksekliği 30-75 cm) ve sarılıcı özellikte (yüksekliği 1-2 m) başlıca iki formu vardır. Yassı, yuvarlak, düz ya da kıvrık olabilen meyvelerinin uzunluğu 5-15 cm arasında değişir ve genellikle yeşil renktedir.
Soğuğa duyarlı bir bitki olan fasulye hemen her tür toprakta yetişir. Fasulyenin bugün dünyanın pek çok yerinde yaygın olarak tarımı yapılmaktadır. Yaklaşık 80 çeşidi vardır. Bütün baklagiller içinde en çok tüketilen sebzelerden biridir. Tohumdan yetiştirilir.
Besin Değerleri (100 gr.)
Kolesterol | 0 |
Kalori | 349cal |
Protein | 22,6gr |
Karbonhidrat | 55,9gr |
Yağ | 1,6gr |
Kalsiyum | 86mg |
Demir | 7,6mg |
VitaminB1 | 15mg |
Vitamin AIU | 0,54mg |
VitaminB2 | 0,19mg |
Niasin | 2,1mg |
Vitamin C | 3mg |
Faydaları
• Fasulyeler kandaki kötü kolesterol düzeyini önemli ölçüde düşürür.
• Potasyum oranı yüksek olan fasulyelerin düzenli olarak alımı yüksek tansiyonu düşürmektedir.
• Zengin lif içeriğiyle fasulyeler, kabızlık çeken kişilere iyi gelir,
• Fasulyeler, yüksek oranlı demir içeriğiyle kansızlığı ve folik asit içeriğiyle gebe kadınların spina bifida (omurganın bir yanının açılık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurma rizikosunu en aza indirir.
• Fasulyeler, ensülin ve kan sekeri düzeyini kontrol altında tutarak şeker hastalarına yardımcı olurlar.
• Fasulyeler, yüksek oranlı antioksidan içeriğiyle bedenin kansere yakalanması rizikosunu azaltır.
Çeşitleri
Dermason Fasulye(7,5mm/8,5mm), Sıra Fasulye, Çalı Fasulye, Horoz Fasulye, Şeker Fasulye, Bombay (Piyazlık) Fasulye