Kırmızı Mercimek
Mercimek (Lens culinaris), baklagiller (Fabaceae) familyasında yer alan Lens cinsine dâhil dört türden biridir. Aslında Lens cinsi içinde bulunan tüm türlerin az çok mercek şekilli ve yenilebilir tohumları topluca "mercimekler" olarak anılsa da Lens culinaris, "mercimek" denildiğinde en çok akla gelen ve en sık tüketilendir.
Mercimek Tipleri
Kırmızı mercimek
Kabuksuz olan bu mercimeğin, nişasta oranı fazladır. Natural tada sahip olan kırmızı mercimeği salatalar için 8 dakika, püreler ve çorbalar için 10 dakika pişirmelisiniz.
Sarı mercimek
Kabuksuz olan bu mercimeğin nişastalı, hafif fındığımsı bir tadı vardır. 8 dakikadan fazla pişirildiğinde dağılır. Püre yapmak için çok uygundur.
Yeşil mercimek
Çok pişirilse bile formu bozulmaz. Yoğun fındığımsı tadı vardır ve aromaları çok iyi emer. Salatalar için 30 dakika, yemekler için 40 dakika pişirilir. Pişirirken kabukları çabuk patlar. Yemek ve püre yapmak için uygundur.
Besin Değerleri (100 gr.)
Kolesterol | 0 |
Kalori | 340 cal. |
Protein | 24,7 gr. |
Yağ | 1.1 gr. |
Karbonhidrat | 22 gr. |
Kalsiyum | 79 mg. |
Demir | 6,8 mg. |
Potasyum | 370 mg. |
Sodyum | 6,8 mg. |
Fosfor | 145 mg. |
Vitamin AIU | 60 |
VitaminB1 | 0,37mg. |
VitaminB2 | 0,32 mg. |
Niasin | 2 mg. |
Faydaları
• Kan yapıcı ve süt arttırıcıdır.
• En fazla demir içeren gıdalardandır. Ayrıca B vitaminleri ve fosforu ile de çok faydalıdır.
• Protein miktarı da yüksektir. Bu nedenle bedenen ve zihnen çalışanlara iyi bir enerji kaynağı ve besleyici gıdadır.
• Hamile kadınlara, bebeğin kanlı-canlı olmasına yarar. Anneyi de besleyerek zayıf düşmesin iönler.
• Emzikli kadınlarda sütün miktarını ve beslenme değerini yükseltir.
• Su ve süt ilavesi ile yapılan mercimek çorbası bunlar için çok yararlıdır.
• Mercimek, sinirleri kuvvetlendirir.
Çeşitleri
Kırmızı Mercimek (Yaprak), Kırmızı Mercimek(Top), Yeşil Mercimek, Sarı Mercimek