Barbunya
Vatanı Güney Amerika’dır. Bütün dünyaya yayılmış olup, sebze olarak yetiştirilmektedir. Sırık fasulyesinin barbunya türü, meyve ve tanesi kırmızı benekli olan fasulye çeşidi olarak da bilinir. Taze ve kuru olarak tüketilir. En besleyici sebzelerden biridir. Proteince zengin ve lezzetli bir sebzedir. Niğde, Kayseri, Yozgat, Elbistan ve Karadeniz bölgelerinde yetişmektedir. Barbunyada en önemli unsur yeni mahsul olmasıdır. Bir önceki yılın mahsulü geç pişer ve renk olarak siyahımsı bir renk olur.
Besin Değerleri (100 gr.)
Kolesterol | 0 |
Kalori | 346 cal. |
Protein | 21 gr. |
Yağ | 1,0 gr. |
Karbonhidrat | 57 gr. |
Kalsiyum | 128 mg. |
Demir | 5,4 mg. |
Vİtamin A IU | 15 |
VitaminB1 | 0,3 mg. |
VitaminB2 | 0,11 mg. |
Niasin | 2,1 mg. |
Faydaları
• Kolesterolü düşürür iştahı kontrol eder, bağırsakları çalıştırır.
• Kalsiyum miktarı yüksektir.
• Kronik kalp hastalıkları, kanser gibi hastalıklara karşı da koruyucudur.
Çeşitleri
Sırık Barbunya, Kiraz Barbunya