Mısır
Yaz mevsiminde kebap edilmişini ya da haşlanmışını kışın patlatılmışı çerez olarak zevkle yediğimiz mısırı veren Mısır bitkisi, Buğdaygiller'dendir. En çok 3-4 m'ye kadar boylanabilen bir yıllık bu iri tarım bitkisinin anayurdu Güney Amerika'dır. Oradan denizciler tarafından Avrupa, Afrika, Çin ile Hindistan'a getirilmiş ve daha sonra tüm dünyada yaygın biçimde yetiştirilmeye başlanmıştır.
İlkemizde, Mısır'dan getirildiği için bitkiye bu adın verildiği sanılmaktadır.
Besin Değerleri (100 gr.)
Kalori | 363 cal. |
Protein | 9,4 gr. |
Yağ | 4,2 gr. |
Karbonhidrat | 72 gr. |
Kalsiyum | 9 mg. |
Demir | 9 mg. |
VitaminB1 | 0,43 mg. |
VitaminB2 | 0,1 mg. |
Niasin | 1.9 mg. |
Faydaları
• Mısırdan elde edilen mısırözü yağı, damar sertliğini önleyici etkiye sahiptir. Çünkü,doymamış bir yağdır.
• Kullanmaya alışkın özellikle yağlı kişilerin, yüksek kan kolesterolünü düşürerek sağlığına büyük yarar sağlamaktadır.
• Mısır, kanseri önleyici maddeler içermektedir: Etkili olduğu kanser türleri arasında kalınbağırsak, göğüs (meme) ve prostat kanserleri sayılabilir.
Çeşitleri
Çeşitleri: Patlayan Mısır, Haşlanmış Mısır