Börülce
Börülce baklagiller familyasının P. Vulgaris türüne ait bitkilerin kurutulmuş hali olan börülce, fasulyeye benzer bir besindir. İyi gelişmiş kazık bir köke sahiptir. Tek yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları üç yaprakçıktan oluşan bileşik yaprak şeklindedir. Çiçekler yaprak koltuklarından çıkar. Börülce tohumlarının meyveye bağlandığı yerde renkli halkası vardır. O yüzden bir adı da karnıkaradır. Adana ve çevresinde "acebek" olarak adlandırılır. Tohumlarıyla (kuru taneleriyle) çoğaltılan börülce, sıcak ve ılık iklimli yerlerin bitkisidir. Yurdumuzda genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinin kıyı kesimlerinde yetiştirilmektedir.
Besin Değerleri (100 gr.)
Kolesterol | 0 |
Kalori | 343 cal |
Protein | 22,8 gr. |
Karbonhidrat | 20 gr. |
Yağ | 1,5 gr. |
Kalsiyum | 74 mg. |
Demir | 5,8 mg. |
VitaminB1 | 1,05 mg. |
Vitamin AIU | 0,54 mg. |
VitaminB2 | 0,21 mg. |
VitaminB3 | 2,2 mg. |
Faydaları
- Tüm baklagiller gibi börülce de kandaki yüksek kolesterol düzeyini düşürür.
- İçerdiği yüksek lif oranıyla kandaki ensülin ve şekeri düzene sokar, bu nedenle şeker hastaları için iyi bir besin oluşturur.
- Aynı nedenle pekliğe (kabızlığa) hemoroite ve diğer bazı kalınbağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Demir minerali yönünden zengin bir besin olduğu için kansızlığa da iyi gelir.
- Potasyum yönünden zengin olduğundan, yüksek tansiyonu düşürür.
Çeşitleri
Beyaz Börülce, Karagöz Börülce