Bakla
Bakla, baklagillerden, kazık köklü, yıllık bir bitkidir. Kökleri 110 cm derinliğe kadar iner. Yan kökleri kuvvetli bir şekilde etrafa yayılır ve üzerlerinde yumrular meydana gelir. Tüysüz olan sapı bir metre kadar yükselebilir. Sap üzerinde sarmalı durumda yaprakları vardır. Çiçekleri yaprak koltuklarından çıkar. Çiçeklerin kendine has ve hoş bir kokusu vardır. Meyvesi, tohum araları bölmeli ve dolgun bir kapçıktır. Kapçık taze iken yeşil, olgunlaşınca esmerleşir ve sertleşir. Bakla, baklagillerdeki tüm sebzeler gibi bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltır. Baklanın taze yapraklarından salatası, çekirdeklerinden ise yemeği yapılır. Baklagillere adını veren bu sebze, zengin bitkisel protein ve karbonhidrat içeriyor. Ayrıca demir ve kalsiyum mineralleri açısından çok zengin olan baklada A, C, B ve B2 vitaminleri de bulunur.
Çekirdeklerinden yemek, taze yapraklarından da salata yapılan baklanın sakız baklası, sultani bakla, bayrampaşa baklası gibi çeşitleri vardır ve Türkiye'nin hemen hemen her yerinde yetişir.
Besin Değerleri (100 gr.)
Kolesterol | 0 |
Kalori | 45 cal. |
Protein | 5 gr. |
Karbonhidrat | 6 gr. |
Yağ | 3 gr. |
Kalsiyum | 20 mg. |
Demir | 0,4 mg. |
VitaminB1 | 0,04 mg. |
Vitamin AIU | 0,15 mg. |
VitaminB2 | 0,03 mg. |
Vitamin C | 4 mg. |
Faydaları
- Bedenin kötü kolesterol düzeyini düşürür.
- Bakla içerdiği ensülinle kan şekerini düzene sokar.
- İçerdiği yüksek orandaki lifle kabızlık çekenlere iyi gelir.
- Bakla ayrıca, hemoroit ve diğer kalınbağırsak sorunlarında da sağlığa yararlı etkiler sağlar.
- Tohumlarından yapılan lapa yaralı deri hastalıklarında kullanılıyor.
- Bakla hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler
- Böbreklere oldukça yararlıdır: Böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur.
- Göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir. Tanelerinde bol miktarda azot ve nişasta bulunur.
- Lumbago, romatizma, siyatik ve dolama şikâyetlerini giderir.
Çeşitleri
Kabuklu Bakla, Kırık Bakla